LONDEN - Met de lancering van een toestel met een aanraakscherm richt RiM zijn blik nadrukkelijk op de consumentenmarkt. De Blackberry Storm, die het bedrijf exclusief via Vodafone gaat verkopen, onderscheidt zich van de iPhone met onder meer een bijzonder aanraakscherm.

Anders dan dat van bijvoorbeeld de iPhone, moet het 'ClickThrough'-scherm van de Blackberry Storm net als een echte knop licht worden ingedrukt om een 'toets' te activeren. Een aanraking zonder druk selecteert de knop of de tekst alleen. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijker om per ongeluk op een link in een webpagina te klikken.

Met de Storm richt het Canadese Research in Motion (RiM) zich op een markt die het vooral in Europa tot dusverre grotendeels links liet liggen. Hoewel het bedrijf met de Curve en Pearl al voorzichtig probeerde particuliere gebruikers te lokken, is de Blackberry tot dusverre vooral populair in het zakelijke segment, die het met ondersteuning voor allerhande kantoortoepassingen en een volledig QWERTY-toetsenbord bedient.

Styling

De Storm richt zich nadrukkelijk ook op niet-zakelijke gebruikers. In een eerder uitgelekt document omschrijft het bedrijf zijn doelgroep als 'veeleisende technofielen' voor wie 'styling' zeer belangrijk is. Het vergelijkt zijn nieuwe toestel in het stuk met de iPhone, de Nokia N95 en de LG Viewty, geavanceerde smartphones die populair zijn onder 'gadget freaks'.

Zo is het toestel uitgerust met allerlei mogelijkheden voor het opnemen of bekijken en beluisteren van muziek en filmpjes, en demonstreerde RiM sociale netwerkdiensten, zoals een applicatie waarmee gebruikers hun profiel op vriendensite Facebook kunnen bijwerken, of foto's kunnen posten op Flickr.

Visual voicemail

In veel andere opzichten is het toestel eveneens vergelijkbaar met de iPhone. Zo is het, net als de telefoon van Apple, uitgerust met mobiel breedbandinternet, een GPS-ontvanger met een kaartendienst, een webbrowser en toegang tot e-mail. Ook heeft de Storm een bewegingssensor, die er voor zorgt dat het beeld op het scherm meebeweegt als de gebruiker het toestel kantelt, en biedt het 'visual voicemail', waarbij ingesproken berichten in iedere gewenste volgorde kunnen worden afgeluisterd.

Het apparaat kan met bijgeleverde software zelfs afspeellijsten uit Apples mediaprogramma iTunes importeren. Ook krijgt de Storm een 'App Centre', een online winkel voor applicaties die op de telefoon kunnen worden geïnstalleerd.

Knippen en plakken

De Storm kent daarnaast functies die Apple heeft weggelaten. Zo beschikt het toestel over een videocamera en mms-functionaliteit, en is het mogelijk om tekst uit bijvoorbeeld een e-mail te selecteren, kopiëren en plakken.

Daarentegen beschikt het toestel niet over een wifi-verbinding. Ook is het uitgerust met slechts een gigabyte aan intern geheugen, tegen acht gigabyte voor de eenvoudigste iPhone. Het geheugen van het toestel kan wel worden uitgebreid met insteekkaartjes.

Vodafone

De Blackberry Storm is 'binnenkort' verkrijgbaar via telecomprovider Vodafone. Het bedrijf, dat RiM samen met zijn Amerikaanse branchegenoot Verizon heeft gevraagd het toestel te ontwikkelen, heeft het exclusieve recht de telefoon in Europa, India, Australië en Nieuw-Zeeland te verkopen.

Met de introductie van de Storm hebben de meeste spelers op de smartphonemarkt een nieuw toestel gereed voor de zo belangrijke feestdagen. Naast de iPhone van Apple is er onder andere de vorige week gepresenteerde Nokia 5800, de HTC Touch Diamond en de Samsung F480.