AMSTERDAM - Nu iedereen voorzien is van een flatscreen, kan de wereld zich opmaken voor de volgende trend op het gebied van ultradunne schermen: één die je kunt opvouwen.

Het scherm, dat ontwikkeld werd door Sony, is opvouwbaar en transparant, en minder dan een millimeter dik.

Daarnaast is het scherm energiezuinig, waardoor het met name geschikt is voor apparaten die gebruik maken van een accu, zoals laptops en mobiele telefoons. Dat meldt de Daily Mail maandag.

Digitale krant

Ook opent een opvouwbaar scherm de weg voor een mobiele digitale krant. Volgens sommigen behoren zelfs jassen met schermen, flexibele laptops en TV-dekens tot de mogelijkheden. En ook posters met bewegende beelden, zoals te zien in de film Minority Report, worden een stuk minder 'science fiction'.

Sony zegt dat de schermen nagenoeg geen beperking kennen als het om grootte gaat en dat de productie ervan relatief makkelijk en goedkoop is in vergelijking met andere schermen.

De elektronicafabrikant werkte aan het concept met onderzoekers van het Max Planck Instituut in Duitsland. De schermen zijn gemaakt van organische moleculen die in alle richtingen projecteren, zodat het beeld vanuit iedere hoek goed waar te nemen is.

Het gebruik van meerdere schermen zou het zelfs mogelijk maken 3D-beelden te produceren, zegt een van de onderzoekers van Max Planck.

Mankementen

Sony bracht eerder een versie van het opvouwbare scherm uit in 2006, maar technische mankementen weerhielden het van massaproductie.