AMSTERDAM - Duitse oppositiepartijen eisen een verbod op opslag van klantgegevens door telefoniebedrijf T-Mobile. "De data zijn bij het bedrijf niet in veilige handen", zegt Volker Beck, voorman van de Groenen, maandag.

Beck doet zijn uitspraak tegenover persbureau AFP nadat de Duitse krant Der Spiegel zaterdag meldde dat er bij T-Mobile in 2006 meer dan zeventien miljoen klantgegevens zijn gestolen.

"Als zich ergens een grote hoeveelheid klantgegevens bevindt, ligt het risico van onachtzaam of zelfs illegaal gebruik op de loer", aldus Beck.

Zijn socialistische collega Petra Pau van Die Linke pleit voor een verandering in de regelgeving omtrent het bewaren van persoonlijke gegevens. "De affaire rond T-Mobile laat heel duidelijk zien dat de veiligheid van data-opslag beter moet", aldus de politica. Volgens Pau is het nu eerst zaak dat de zeventien miljoen klanten van wie de gegevens zijn ontvreemd, daarvan op de hoogte worden gesteld.

Telefoonnummers

T-Mobile had op het moment van de diefstal zo'n 30,7 miljoen klanten. Er zijn geen bankgegevens of creditcardnummers verdwenen, het gaat vooral om telefoonnummers, adresgegevens, geboortedata en e-mailadressen.

Volgens Der Spiegel zouden er op het internet al gegevens zijn aangeboden aan criminelen. De politie heeft, na aangifte door T-Mobile in 2006, diverse huiszoekingen gehouden. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.