AMSTERDAM - Cybercriminelen hebben de afgelopen weken een 'explosieve hoeveelheid' nepantivirussoftware in omloop gebracht. De software is in werkelijkheid juist schadelijk.

Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf G Data. Het gaat om programma's die zich aan internetgebruikers opdringen via kwaadaardige websites. Daar tonen ze een popup met een waarschuwing, waarin wordt beweerd dat de pc van het slachtoffer is besmet met een virus. De popup biedt dan software aan om de besmetting te verhelpen, soms tegen betaling.

Een nepwaarschuwing om gebruikers te verleiden kwaadaardige software te installeren

In werkelijkheid is de waarschuwing echter nep. De geïnstalleerde software doet in het beste geval niets, maar vaak gaat het om een virus of een zogenoemd Trojaans paard, dat bijvoorbeeld persoonlijke informatie van het slachtoffer onderschept. Ook kunnen cybercriminelen computers met nepantivirussoftware in sommige gevallen op afstand bedienen, bijvoorbeeld om spam en virussen te verspreiden.

Onderzoek

Onlangs bleek uit onderzoek dat internetgebruikers erg gevoelig zijn voor de valse waarschuwingen in de popups. Meestal klikken ze zonder nadenken op 'OK'.

Eerder deze week werd bekend dat Microsoft samen met justitie in de Amerikaanse staat Washington enkele makers van nepsoftware gaat aanpakken.