AMSTERDAM - Wat Hyves of Facebook is voor de levenden, moet Respectance.nl worden voor de doden: een internetsite met foto's, teksten en filmpjes, maar dan over iemand die is overleden.

De site Respectance.nl is vrijdag online gegaan. Vergelijkbare sites in de Verenigde Staten zijn al een groot succes. De website biedt de mogelijkheid om op internet de overledene te herdenken.

De site is bedacht door de in Nederland woonachtige Canadees Todd Wilkinson. Hij was op reis in Oost-Europa toen zijn moeder overleed. "Ik belde in die tijd veel met familie en vrienden waarbij we telkens één op één herinneringen ophaalden.

Veel van de verhalen die ik hoorde, waren nieuw voor me, ze toonden mij het leven van mijn moeder door de ogen van anderen. Als internetondernemer was het niet meer dan logisch dat we het web zouden gebruiken om herinneringen met anderen te delen - ongeacht waar je bent."

Vorige maand ging al een vergelijkbare site de lucht in, dierbareherinneringen.nl. Deze internetpagina kost vanaf 25 euro per (reclamevrije) pagina. Respectance.nl is gratis voor gebruikers.