AMSTERDAM - De prijsverlaging van spelcomputer Xbox 360 heeft Microsoft in Japan geen windeieren gelegd. De console werd in september voor het eerst meer verkocht dan de Playstation 3 van concurrent Sony.

Dat heeft uitgever van Japanse gamebladen Enterbrain gezegd tegen Reuters. Volgens de cijfers die het persbureau aanhaalt, gingen van de Xbox 360 tot 28 september ruim 53 duizend exemplaren over de toonbank. Van de Playstation 3 werden zo'n 33 duizend stuks verkocht.

Marktleider Nintendo zag zijn koppositie niet in gevaar komen. Van de nog altijd populaire Wii verkocht het bijna 110 duizend exemplaren.

Prijsverlaging

Microsoft speelde tot dusverre een relatief onbeduidende rol op de Japanse markt, thuisbasis voor zowel Sony als Nintendo. Het bedrijf stelde de prijzen van zijn verschillende Xbox-modellen in Japan halverwege september echter drastisch naar beneden bij. Het simpelste model, de Xbox 360 Arcade, is sindsdien goedkoper dan de Wii.

Europa

Ook in de Verenigde Staten en Europa verlaagde Microsoft korte tijd later de prijzen van zijn spelcomputers. Volgens een woordvoerster zijn de Europese verkopen van de Xbox sindsdien eveneens sterk gestegen.

De Xbox zou nu twee keer zo veel worden verkocht als de PS3. In het Verenigd Koninkrijk steeg de verkoop volgens Microsoft in de afgelopen twee weken met 214 procent.