AMSTERDAM - Apples iTunes en andere muziekwinkels hoeven geen hogere royalties af te dragen voor verkochte liedjes. Dat heeft de Amerikaanse Copyright Royalty Board donderdag besloten.

Eerder deze week dreigde Apple iTunes te sluiten als geruchten over een aanstaande tariefsverhoging zouden blijken te kloppen. Apple betaalt nu iets meer dan 9 dollarcent per verkocht nummer, maar de tariefsafspraak was inmiddels verlopen. Het bedrijf vreesde dat de CRB het tarief op verzoek van muziekuitgevers zou optrekken tot 15 cent.

Geld verdienen

Apple dreigde in dat geval zijn winkel te sluiten. Volgens het bedrijf viel er bij een dergelijk tarief geen geld meer te verdienen met de online muziekverkoop.

De CRB heeft echter besloten de huidige tarieven te handhaven. Wel mogen muziekuitgevers de winkels een boete van 1,5 procent per maand opleggen als ze te laat betalen.

Tevreden

Daarmee zijn vermoedelijk zowel de uitgevers als de verkopers tevreden. Tegenover Fortune liet voorzitter David Israelite van de National Music Publishers Association eerder doorschemeren dat het verzoek om tariefsverhoging vooral was bedoeld als een poging om een verlaging tegen te gaan.