REDMOND - De winststijging van softwaregigant Microsoft is de afgelopen drie maanden minder groot geweest dan verwacht. De omzet nam daarentegen meer toe dan analisten hadden voorspeld. Dit blijkt uit de cijfers die Microsoft donderdag heeft gepubliceerd.

Het concern heeft over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gemaakt van 1,92 miljard dollar. Dat is bijna 400 miljoen dollar meer dan de 1,53 miljard dollar die de softwaregigant in de vergelijkbare periode een jaar geleden boekte.

De winst per aandeel kwam na belasting uit op 23 dollarcent. Dat is 1 dollarcent lager dan waar analisten vanuit waren gegaan. De omzet nam ten opzichte van zijn vierde boekhoudkwartaal in 2002 met procent toe tot 8,07 miljard dollar. Deze groei was weer groter dan de ramingen van de financiëel deskundigen.

Microsoft presenteerde zijn resultaten na de beurshandel op Wall Street. De koers van het concern was 83 dollarcent ofwel 3 procent gedaald tot 26,69 dollar per aandeel.

Licentiesysteem

Het concern zegt ook het afgelopen kwartaal weer verdient te hebben aan zijn licentiesysteem. Daarmee bindt het gebruikers van zijn programma's als Windows en Office voor een langere termijn aan zich. Dit systeem is mogelijk door de monopoliepositie die Microsoft heeft in de software voor pc's. Het zorgt ervoor dat het concern redelijk bestand is tegen de neergang in de ICT-sector.

Over het gehele jaar bedroeg de omzet 32,19 miljard dollar. Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van de 28,37 miljard dollar die in de vorige periode werd genoteerd.

De softwaregigant gaat ervan uit het komende jaar een omzet te kunnen maken van tussen de 34,2 miljard dollar en 34,9 miljard dollar. Daarmee verhoogt het concern zijn verwachtingen ten opzichte van april. Bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers lagen de ramingen tussen de 33,1 miljard dollar en ,8 miljard dollar. Het bedrijf heeft maar liefst 38,6 miljard dollar in kas.