GRONINGEN - De collecties van Nederlandse musea zijn sinds donderdag te raadplegen via één website. Tot dusver moest men hiervoor de afzonderlijke websites van de musea afstruinen.

Op het Nationaal Museumcongres in Groningen werd de Collectiewijzer gepresenteerd, een initiatief van het Instituut Collectie Nederland (ICN) om het zoeken naar objecten in musea makkelijker te maken.

Gebundeld

Op de site zijn de collecties van honderden Nederlandse musea gebundeld, aldus projectleider Marie-France van Oorsouw van het ICN. De Collectiewijzer is gekoppeld aan de websites van de musea zelf.

Alleen objecten die door musea al op internet zijn gezet, zijn op te zoeken. "Naar schatting is nu 8 tot 10 procent van de collectie in Nederland gedigitaliseerd", zegt Van Oorsouw. Het zal volgens haar nog jaren duren voordat musea al hun kunstwerken op internet hebben gezet.

Kennis

Het ICN werkt al sinds 2005 aan het project. De website is vooral bedoeld voor museummedewerkers, die behoefte hadden aan één centraal verzamelpunt voor in Nederland aanwezige kunst. De Collectiewijzer is daarnaast een platform voor uitwisseling van kennis. Musea kunnen er terecht voor informatie over beheer en behoud van de verzameling en vakgenoten kunnen ervaringen uitwisselen.