AMSTERDAM - Apple heeft de voorwaarden voor ontwikkelaars van applicaties voor de iPhone afgezwakt. Het bedrijf werd de laatste tijd overladen met kritiek vanwege de zwijgplicht die het programmeurs oplegde.

Met de tweede generatie van de iPhone introduceerde Apple het een SDK, een ontwikkelpakket voor programmeurs die toepassingen voor het toestel willen ontwikkelen. Die zogenoemde 'Apps' worden verkocht of weggegeven via de App Store, die iPhonebezitters vanaf hun telefoon of via iTunes kunnen benaderen.

Kritiek

Apple kreeg echter veel kritiek op een zogeheten 'non-disclosure agreement' (NDA) dat het ontwikkelaars liet ondertekenen. De overeenkomst verbood programmeurs om informatie uit te wisselen over de SDK. Daardoor konden belangstellenden zelfs onderling niet over hun werk praten. Ook was het niet mogelijk om op fora tips uit te wisselen of om hulp te vragen van andere ontwikkelaars. Eerder deze maand schrapte een Amerikaanse uitgever om die reden een boek over het programmeren van iPhone Apps.

Een week geleden breidde het bedrijf de reikwijdte van de overeenkomst zelfs nog verder uit: ontwikkelaars werd ook verboden om te praten over de eventuele weigering door Apple om bepaalde Apps toe te laten in de App Store.

Zware last

Woensdag heeft Apple de felbekritiseerde voorwaarden echter flink versoepeld. In een aankondiging op zijn website voor ontwikkelaars schrijft het bedrijf dat het met de NDA probeerde om 'zijn innovaties te beschermen'. Apple erkent echter dat de overeenkomst 'een zware last vormde voor ontwikkelaars', en belooft de voorwaarden aan te passen. Voortaan valt alleen nog niet uitgebrachte software onder de zwijgplicht.

Android

Mogelijk is de stap mede ingegeven door de concurrentie van Googles mobiele platform Android, dat onlangs voor het eerst op een telefoon beschikbaar is gekomen. Android is open source, zodat programmeurs vrije toegang hebben tot de broncode en informatie kunnen uitwisselen. Sommige ontevreden iPhone-ontwikkelaars riepen hun collega's op om uit protest tegen Apples voorwaarden over te stappen op Android.

De uitgevers van het teruggetrokken boek over de iPhone hebben aangekondigd dat het werk nu alsnog zal verschijnen.