UTRECHT - Even de baas mailen vanuit het ziekenhuis dat je een ongeluk hebt gehad, op de eerste hulp bent beland en niet op je werk zult verschijnen.

Dat kan vanaf deze week op de nieuwe Spoedeisende Hulp van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Pieter van Vollenhoven opende donderdag de totaal verbouwde afdeling van het UMC.

De vernieuwde Spoedeisende Hulp heeft nieuwe behandel- en wachtruimtes, meer en betere bedden en is voorzien van het allerlaatste in technisch vernuft. Bovendien werd de traditionele wachtkamerwerkwijze afgeschaft. Tijdens de verbouwing, de afgelopen zeven maanden, werkten artsen en verpleegkundigen op een tijdelijke locatie in het Calamiteitenhospitaal.

Volgens de locatiemanager van de nieuwe afdeling, Jaco van Hornsveld, zal het voor de patiënt aangenamer worden op de spoedeisende hulp in Utrecht. Mensen gaan bij binnenkomst gelijk door naar de behandelkamer en hoeven niet meer te wachten in een centrale ruimte.

Mailen

"En als patiënten moeten wachten op uitslagen of een behandeling, kunnen ze dat doen in de zogenoemde serre. Deze verblijfruimte is om de tijd te doden. Patiënten hebben hier de beschikking over een computer waar ze bijvoorbeeld de baas even kunnen mailen dat ze wat later zijn."

Webcams

De capaciteit van de afdeling is verdubbeld en er is veel draadloze technologie in de behandelkamers geplaatst. "Studenten kunnen bijvoorbeeld via webcams meekijken in de behandelkamer. Daardoor wordt het minder vol in de ruimte en dat geeft de patiënt ook meer rust, aldus Hornsveld."