AMSTERDAM - De zestienjarige Preston Fosback werd er zo ziek van dat het Obama-bord steeds uit zijn tuin werd gestolen dat hij er een webcam op zette. Inmiddels volgen tienduizenden mensen het bordje online.

Na een dag werd de videostream van Fosback al door 450 mensen uit alle tijdzones gevolgd. 's Nachts wordt het bordje in de gaten gehouden door internetters uit Azië en Australië.

"We hadden niet de intentie om het zo groot te maken", zegt Fosback in de Wall Street Journal. "Het ging gewoon vanzelf." Inmiddels wordt de videostream wereldwijd door zo'n 40.000 mensen gevolgd.

Is het niet saai om zo'n stilleven op video te volgen? Nee, zegt Elena Johansson, een rechtenstudente uit Finland: "Er lopen eekhoorns rond." Johansson blijft regelmatig tot vier uur 's nachts wakker om het bord in de gaten te houden.

Community

Rond het Obama-bord is inmiddels een heuse online community ontstaan onder de naam CHAOS (Citizens Hanging Around Obama Sign).

Naast de videostream is het mogelijk om met andere 'bewakers' te chatten. Deze gesprekken gaan over de verkiezingscampagne, persoonlijke kwesties en natuurlijk het bord.

Omdat er over het algemeen weinig op de stream te zien is wordt door de bezoekers op de chat vaak opgewonden gereageerd op kleinigheden. Als een passerende auto zichtbaar is roept er altijd wel een chatter: "CAR!".

O'Merkley

Echte opwinding ontstond op de chat toen twee meisjes een keramieken tuinkabouter uit de tuin ontvreemdden. De tuinkabouter werd door de chatters O'Merkley genoemd, een combinatie van Obama en een lokale politicus.

Toen de chatters doorhadden dat de meisjes het op O'Merkley voorzien hadden werd opgeroepen 911 te bellen. Op dat moment werd de makke van de webcommunity duidelijk. Niemand kon immers in contact komen met Preston Fosback om hem te alarmeren.

"Ik voelde me hulpeloos", zegt Candice Smith die de diefstal live op de stream zag. De dag erna werd een minuut chatstilte in acht genomen ter nagedachtenis aan O'Merkley.