AMSTERDAM - Adobe werkt aan een Flashversie voor gebruik op de iPhone. Dat heeft hoofd Paul Betlem van de ontwikkelafdeling van het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De iPhone is op dit moment niet in staat om Flashcontent weer te geven. Dat wordt gezien als een van de belangrijkste tekortkomingen van het toestel. Veel websites maken gebruik van Flash om interactieve toepassingen of filmpjes te tonen.

Op de telefoon kunnen weliswaar filmpjes van videosite Youtube worden bekeken, maar die worden voor dat doel omgezet naar een ander bestandsformaat, H.264. Flash van andere webdiensten is op de telefoon niet bruikbaar.

Te zwaar

Apple-topman Steve Jobs liet eerder weten dat hij Flash niet geschikt vond voor het toestel. De normale versie van de software zou te zwaar zijn voor de iPhone, terwijl de simpelere Lite-editie niet voldoende functionaliteit kent.

Bijna klaar

Tijdens een bijeenkomst in het Engelse Brighton liet Betlem weten dat Adobe hard werkt aan een Flash-speler voor de iPhone, zo meldt Flash Magazine. De software zou bijna klaar zijn. Onduidelijk is nog of het daarbij gaat om een losse speler of een plugin voor de webbrowser van de telefoon, Apples Safari.

Of Flash in wat voor vorm dan ook daadwerkelijk voor de iPhone beschikbaar komt, blijft afwachten. Uiteindelijk bepaalt Apple welke software wel en niet op de telefoon wordt toegelaten.