LONDEN - Een digitale camera waar geheime informatie op staat van de Britse inlichtingendienst MI6, is verkocht op eBay.

De nietsvermoedende koper kwam informatie over terreurnetwerk al-Qaeda tegen toen hij zijn vakantiefoto's downloadde op zijn pc.

Dit heeft de Britse krant The Sun dinsdag gemeld. De digitale camera was van een topspion van MI6 geweest, die nu ontslag boven het hoofd hangt.

Raketten

In het geheugen van de camera stonden namen, foto's en vingerafdrukken van terreurverdachten. Ook stonden er foto's in van raketten en lanceerinstallaties die Iran zou leveren aan al-Qaeda in Irak.

Encryptie

Tevens zat in het camerageheugen een document met de vermelding top secret (zeer geheim) waarin details staan van de encryptie voor MI6-agenten die buiten het hoofdkwartier van de geheime dienst in Londen gaan telewerken.

Antiterreureenheid

Toen de 26-jarige koper van de camera, die nog bij zijn moeder thuis woont in een rijtjeshuis, de foto's van de raketlanceerinstallaties zag, liet hij die aan vrienden zien. Die raadden hem aan naar de politie te gaan. Daar dachten de agenten eerst aan een grap. Maar na enkele dagen stond een speciale antiterreureenheid bij de koper van de camera voor de deur. Die nam de camera en de pc mee.

Diefstal

De Britse overheid is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws gekomen vanwege het uitlekken of verliezen van gevoelige informatie. Vrijdag nog werd bekend dat van een luchtmachtbasis in het westen van Engeland enkele harde schijven zijn gestolen met daarop de persoonlijke gegevens van duizenden huidige en voormalige medewerkers van de Royal Air Force.