SAN FRANCISCO - International Business Machines, de grootste computerproducent van de wereld, heeft in het tweede kwartaal veel meer omzet en winst geschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 56 miljoen dollar tot maar liefst 1,7 miljard dollar. De verkopen groeiden met 10 procent naar 21,6 miljard dollar.

Acquisities hebben het meest bijgedragen aan de gigantische winststijging. IBM heeft onder meer PriceWaterhouseCoopers Consulting en Rational Software overgenomen. Voor PWC Consultants betaalde het concern 3,5 miljard dollar.

"Dit zijn goede solide resultaten", aldus de financiële topman John Joyce. Hij zei dat het concern in lijn met de verwachtingen van analisten presteert. De dienstentak van het concern, waar met een omzet van ruim 10 miljard dollar het meeste geld in omgaat, was met een groei van 23 procent ook de grootste stijger. Dat was vooral te danken aan een order van de Finse papierproducent M-real Oyj en een langjarig contract met het Zweedse Electrolux AB.

Ook kostenbesparingen hebben de omzet- en winstcijfers van IBM positief beïnvloed. Het schrappen van banen en afschrijvingen op onrendabele zaken leverden het bedrijf ruim 2 miljard dollar op.