AMSTERDAM - De crisis op de effectenbeurzen treft bedrijven in de technologiesector harder dan gemiddeld. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq sloot maandag ruim 9 procent lager.

Daarmee daalde de index aanzienlijk scherper dan de Dow Jones Index, die met een een verlies van 6,7 procent al een flinke duikvlucht maakte toen duidelijk werd dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een reddingsplan voor de economie ter waarde van 700 miljard dollar had verworpen. Bedrijven als Apple (-17,9 procent), Yahoo (-10,8 procent), Microsoft (-8,7 procent) en Google (-11,6 procent) leverden fors in.

Google

Het aandeel Google (381 dollar) sloot voor het eerst in twee jaar onder de 400 dollar. In november vorig jaar piekte het aandeel nog rond de 750 dollar.

De technologiebedrijven lijden onder de slechte economische situatie. Die leidt er toe dat consumenten de aanschaf van dure computerapparatuur uitstellen, en zorgen voor een krimpende advertentiemarkt.

Ballmer

Microsoft-topman Steve Ballmer liet dinsdag tegenover persbureau Reuters weten dat "geen enkel bedrijf immuun is (voor) de wereldwijde financiële crisis". Volgens Ballmer zorgt die er voor dat zowel consumenten als bedrijven minder gaan uitgeven.

Apple

Concurrent Apple kreeg flinke klappen nadat verschillende analisten zich negatief uitlieten over de nabije toekomst van het bedrijf. Zakenbanken Morgan Stanley en RBC Capital Markets stelden beiden hun adviezen naar beneden bij: Apple gaat het niet beter doen dan de rest van de technologiesector, menen ze nu. Ruim een maand geleden was het aandeel nog zo'n 180 dollar waard, maar maandag sloot Apple op iets meer dan 105 dollar.

Kapitaalmarkt

Kleinere technologiebedrijven lijden vooral onder de verslechterde condities op de kapitaalmarkt, zegt analist Albert Lin van handelshuis Sooner Cap tegen nieuwsdienst IDG. Ze investeren het grootste deel van hun winsten in innovatie en research om de ontwikkelingen op de markt bij te kunnen houden, en hebben dus weinig geld in kas.

Daardoor zijn ze sterk afhankelijk van durfinvesteerders. Maar die zijn door het gebrek aan vertrouwen en de moeilijkere toegang tot leningen huiverig om geld in de technologiebedrijven te steken.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.