GRONINGEN - De gemeente Groningen gaat tegen sterk gereduceerd tarief computers met internet en een servicecontract aanbieden aan ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs en met een minimuminkomen.

Met de maatregel wil de gemeente voorkomen dat er een digitale kloof ontstaat tussen burgers, aldus wethouder Peter Verschuren (SP) maandagmiddag.

"We willen de zaak echt goed aanpakken en bieden daarom een uitgebreid pakket aan. Kinderen hebben niks aan een aftandse computer zonder servicecontract", aldus Verschuren. De gemeente heeft 2,1 miljoen euro uitgetrokken voor het project.

Eigen bijdrage

De regeling houdt in dat ouders kunnen kiezen voor een pc met printer en internetabonnement waarvoor ze een eigen bijdrage van tien euro per maand betalen, of voor een vergoeding van de internetkosten van twintig euro per maand als ze al een goede computer hebben. "De keuze is aan de ouders. We gaan niet thuis kijken of er al een computer staat en of die nog goed genoeg is", zegt Verschuren.

De pc wordt verstrekt via een leasecontract gedurende vier jaar. Daarna kunnen de gebruikers het apparaat voor een klein bedrag overnemen. Ook de internetkosten worden gedurende vier jaar vergoed.