AMSTERDAM - Microsoft gaat samen met de autoriteiten in de Amerikaanse staat Washington rechtszaken aanspannen tegen een aantal makers van zogenoemde 'scareware'.

Dat meldt nieuwsdienst IDG. Verspreiders van scareware tonen popups op het scherm van hun slachtoffers, waarin die worden gewaarschuwd voor niet-bestaande beveiligingsproblemen, zoals virussen. Zo proberen ze internetgebruikers, vaak op aggressieve wijze, te verleiden om zogenaamde virusscanners te installeren, soms tegen betaling.

In werkelijkheid is de geïnstalleerde software in het beste geval nutteloos, maar vaker zelfs kwaadaardig. Vaak gaat het om spyware, die persoonlijke informatie over de gebruiker verzamelt. Meestal wordt de pc traag of instabiel van de scareware.

Scareware simuleert vaak dialoogvensters van besturingssysteem Windows om gebruikers te verleiden kwaadaardige software te installeren

Antivirus XP 2008

Volgens IDG is nog onduidelijk welke bedrijven Microsoft en de aanklager in Washington willen aanpakken. Mogelijk gaat het onder meer om de makers van Antivirus XP 2008, momenteel de meest voorkomende scareware. Het programma probeert gebruikers met een aanhoudende stroom popups nutteloze beveiligingssoftware te laten aanschaffen.