AMSTERDAM - De Noorse consumentenombudsman spant een zaak aan tegen Apple bij de marktautoriteiten in het Scandinavische land. Het bedrijf moet zo gedwongen worden zijn muziekwinkel iTunes toegankelijk te maken voor andere muziekspelers dan de iPod.

Dat meldt persbureau Associated Press. Apple verkoopt nummers in iTunes nu niet in het veelgebruikte MP3-formaat, maar als AAC, dat vrijwel uitsluitend door Apples eigen muziekspeler iPod wordt gebruikt. De meeste muziek is bovendien beveiligd tegen kopiëren met Apples technologie FairPlay, die geen enkele andere fabrikant ondersteunt.

Concurrenten

Volgens de Noorse ombudsman schermt Apple zijn muziekmarkt zo af voor concurrenten. "Consumenten hebben het recht om hun op internet gekochte muziek af te spelen op de apparatuur van hun keuze", aldus ombudsman Bjorn Erik Thon tegenover AP.

Dwingen

De Noorse marktautoriteit heeft de bevoegdheid om een bedrijf te dwingen zijn beleid aan te passen, als het in strijd handelt met het consumentenrecht.

Voor de Noorse ombudsman is de zaak een proefproces. Ook Finse, Deense, Franse, Duitse en Nederlandse consumentenorganisaties steunen de Noorse klacht. Volgens de Noren kan de zaak daarom internationale gevolgen krijgen.