AMSTERDAM - De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart trekt de stekker uit de autorisatiesystemen voor de beveiligde muziek die het bedrijf tot voor kort online verkocht. Gekochte liedjes worden daardoor onbruikbaar.

Wal-Mart verkoopt sinds februari alleen nog onbeveiligde MP3-tjes. Voor die tijd werden in de internetwinkel van Wal-Mart liedjes verkocht in WMA-formaat, die waren voorzien van DRM, een technologie die ongeoorloofd kopiëren moet verhinderen.

De nummers kunnen alleen worden beluisterd als de gebruiker daarvoor een digitale licentie bezit, die wordt opgehaald van een server op internet. Wal-Mart is van plan die server in oktober uit te schakelen.

Branden

Het bedrijf adviseert klanten in een e-mail om de beveiliging te omzeilen, door gekochte muziek op cd te branden, en vervolgens opnieuw te importeren in onbeveiligd MP3-formaat. Door die dubbele conversie treedt wel enig kwaliteitsverlies op.

Huren

Nu steeds meer online muziekwinkels afstappen van het gebruik van het bij consumenten impopulaire DRM, gebeurt het regelmatig dat legaal gekochte muziek onbruikbaar wordt omdat de verkoper zijn autorisatiesysteem uitschakelt. Eerder deden onder meer MSN Music en Yahoo Music dat al.

Volgens critici illustreert dat hun bezwaar dat klanten beveiligde liedjes in feite niet kopen, maar huren: als de muziekwinkel de stekker er uit trekt, worden de aankopen waardeloos.