AMSTERDAM - Gamefabrikant Electronic Arts (EA) heeft een rechtszaak aan zijn broek gekregen vanwege de volgens critici veel te strenge kopieerbeveiliging van het spelletje Spore.

Spore, een spel waarbij een simpel organisme verschillende evolutiestadia doorloopt om uiteindelijk het heelal te veroveren, is door EA voorzien van een beveiliging die verhindert dat het vaker dan drie keer opnieuw geïnstalleerd wordt. Volgens critici betekent dat dat klanten het spel in feite niet kopen, maar huren.

Boze klanten gaven het spel daarom op webwinkel Amazon massaal een slechte beoordeling. De storm van protest leidde er al toe dat EA het aantal toegestane installaties heeft uitgebreid naar vijf, maar voor sommige klanten is dat onvoldoende.

Rechtszaak

In Californië heeft een boze klant inmiddels een rechtszaak tegen EA aangespannen. Volgens de aanklacht (PDF) van Melissa Thomas heeft EA de consumentenwetgeving in die staat overtreden door niet duidelijk te maken dat behalve het spel ook de beveiligingssoftware van het bedrijf SecuROM wordt geïnstalleerd op de pc van kopers.

Het gaat om een zogenoemde 'class action'-zaak, die wordt gevoerd namens alle kopers van het spel. Als EA de rechtszaak verliest, zou dat er daarom toe kunnen leiden dat het bedrijf al zijn klanten in Californië een schadevergoeding moet geven.