AMSTERDAM - Matti Juhani Saari, die dinsdag negen leerlingen en een docent van school in het Finse Kauhajoki vermoordde alvorens de hand aan zichzelf te slaan, heeft op internet inmiddels een schare bewonderaars.

Een Amerikaanse website, Competitive Spree Killing (CSK), verkoopt een T-shirt met zijn beeltenis. De site houdt een ranglijst bij met slachtpartijen als de schoolmoorden in Kauhajoki en Jokela, in november 2007. De lijst wordt aangevoerd door een Zuid-Koreaan die in 1982 57 slachtoffers maakte, onder wie zichzelf.

Volgens een summiere uitleg elders op de site beoogt CSK "een statistische analyse te geven" van moordpartijen. De initiatiefnemer, die zichzelf 'Sigvatr' noemt, ontkent de moordenaars of hun daden te bewonderen of aan te moedigen.

Netwerk

Sites als CSK baren de Finse autoriteiten zorgen. Volgens de Finse krant Helsingin Sanomat maakte Matti Saari deel uit van een los netwerk van gelijkgestemden die op internet een fascinatie aan de dag leggen voor eerdere schietpartijen op scholen. De Finse politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat Matti Saari en Pekka-Eric Auvinen, de dader van de moordpartij in Jokela, elkaar persoonlijk kenden. Maar online kennissen van Matti Saari waren actief in een discussie op sociaal netwerk IRC-Galleria over schoolmoorden, waarin eerder ook Auvinen een bijdrage leverde, aldus de krant.

Ook op YouTube, de videosite waar Matti Saari enkele dagen voor zijn daad filmpjes postte waarin hij oefende met het moordwapen, een Walther P22, zijn gebruikers te vinden die hun bewondering voor schoolmoordenaars niet onder stoelen of banken steken.