AMSTERDAM - Microsoft gaat een eerste versie van besturingssysteem Windows 7 tonen op een conferentie op 28 oktober.

Op de Professional Developers Conference, een bijeenkomst voor softwareontwikkelaars die in Los Angeles wordt gehouden, houdt Steven Sinofsky een presentatie. Sinofsky is hoofd van de ontwikkelafdeling van besturingssysteem Windows.

Bezoekers aan de conferentie krijgen daar voor het eerst officieel iets te zien van het besturingssysteem dat naar verwachting in 2010 het huidige Windows Vista moet gaan opvolgen. Eerder lekten al wel screenshots van het besturingssysteem uit, die overigens visueel niet sterk afweken van bestaande Windowsversies.

Testversie

Volgens een aankondiging van Microsoft wordt de aanwezigen een vroege testversie van Windows 7 uitgereikt, samen met technische informatie die ze nodig hebben om software voor het nieuwe systeem te schrijven. Officiële bètaversies van Windows 7 worden pas later verwacht.

Systeemkern

Hoe het systeem uiteindelijk gaat heten is nog niet bekend: Windows 7 is een voorlopige interne naam. Wel is inmiddels duidelijk dat het gebruik zal maken van dezelfde systeemkern als Windows Vista. Volgens Microsoft zorgt dat er voor dat hard- en software die onder Vista functioneren, ook in de nieuwe versie werken.

Bij de verschijning van Windows Vista klaagden veel consumenten dat oudere programma's en randapparatuur onder het nieuwe besturingssysteem niet meer bruikbaar waren. De meeste van die problemen werden door updates van stuurprogramma's opgelost.