AMSTERDAM - Google gaat vijf goede ideeën belonen met een miljoenensubsidie. Het gaat om projecten die de wereld helpen verbeteren.

De wedstrijd vindt plaats in het kader van Googles tienjarig bestaan, en is door het bedrijf 'Project 10^100' gedoopt. 10^100 (tien tot de macht honderd) is een notatie van het getal googol, waaraan Google zijn naam ontleent.

Google roept mensen op om met ideeën te komen 'die voor een betere wereld zorgen door een zo groot mogelijk aantal mensen te helpen'. Als voorbeeld noemt het bedrijf de 'Hippo Water Roller', een wielcontainer die mensen in de derde wereld kunnen gebruiken om water over grote afstanden te vervoeren. Ook wijst Google op een een project waarbij bussen met mobiele wifi-verbindingen worden ingezet om afgelegen gemeenschappen van een internetverbinding te voorzien.

Verkiezing

Uit een selectie van de beste honderd plannen kunnen internetgebruikers via een webverkiezing straks twintig finalisten selecteren, waaruit een jury vervolgens maximaal vijf winnaars aanwijst. Voor de uitvoering van de winnende projecten is dan in totaal 10 miljoen dollar beschikbaar.