AMSTERDAM - De Zweedse politie heeft woensdag een 16-jarige jongen wegens illegaal wapenbezit gearresteerd na een tip te hebben gekregen dat hij verdachte filmpjes op YouTube had geplaatst. Dat heeft de politie donderdag gezegd.

De tiener werd aangehouden in Koping, in het midden van Zweden, wegens illegaal wapenbezit en het 'vormen van een gevaar voor anderen'. De politie heeft het huis van de jongen doorzocht, maar wilde daar niet over uitweiden 'gezien de jeugdige leeftijd van de jongen'.

Ook de 22-jarige Matti Saari, die dinsdag op zijn school in het Finse Kauhajoki tien klasgenoten doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde plaatste filmpjes op YouTube waarin hij al schietend te zien is. De 18-jarige jongen die vorig jaar november op een andere school in het Finse Jokela acht mensen en zichzelf doodschoot deed hetzelfde. De Finse politie vermoedt dat de twee contact hebben gehad.

In een ander incident in Zweden werd een school ontruimd, nadat iemand een dreigbriefje had achtergelaten. In het briefje zou hebben gestaan dat iemand van plan was de school 'aan stukken te schieten', waarna het schoolhoofd tot ontruiming besloot over te gaan. De school ontving vorig jaar, na het bloedbad in Jokela, ook al een dreigement.