AMSTERDAM - Websites die verzekeringen met elkaar vergelijken zijn onbetrouwbaar. Dat stelt de Nationale Hypotheek Pas (NHP).

De NHP waarschuwt consumenten dat de betrouwbaar overkomende sites geld verdienen aan verzekeringen die via de websites worden afgesloten.

Donderdag opent de NHP zelf een vergelijkingssite. De overkoepelende organisatie van hypotheekadviseurs laakt vooral de vermeende onafhankelijkheid van veel sites. Volgens initiatiefnemer Pieter Lijesen fungeren de sites als tussenpersonen.

"De bekende vergelijkingssites profileren zich als consumentenbelangenbehartigers en objectieve experts. Dat zijn ze niet, het zijn gewoon tussenpersonen die op iedere polis verdienen," zegt hij.

Keuzevrijheid

Bovendien vindt Lijesen de keuzevrijheid voor bezoekers van de sites te beperkt omdat zij meestal kunnen kiezen uit slechts negen verzekeringen. Volgens de NHP moet dat kunnen oplopen tot bijna twintig.

Niet geheimzinnig

Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl wuift de kritiek weg. "Wij zijn wel degelijk onafhankelijk. Verzekeringssite krijgt haar inkomsten uit het doorsturen van de offerte-aanvragen en het sluiten van verzekeringen bij een aantal verzekeraars. Daar doen we niet geheimzinnig over, dat staat gewoon op de site", zegt Hordijk. "En als een verzekeraar het beste is, dan eindigt hij gewoon bovenaan. Ook als we er niets aan verdienen."

Fietsverzekering

Volgens Hordijk gaat het niet om de hoeveelheid verzekeringen die de sites aanbieden. "Ons credo is dat je alleen datgene moet verzekeren wat je zelf niet kunt betalen. Daarom bieden wij bijvoorbeeld geen fietsverzekering aan. Daar zitten consumenten ook helemaal niet op te wachten. De klant heeft er wel belang bij dat alle aanbieders worden genoemd en dat is bij ons het geval. Het zijn er zelfs meer dan op de site van het NHP", meent hij.