AMSTERDAM - Muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een model ontwikkeld om websites te laten betalen voor online muziekgebruik.

Tegenover Webwereld laat Antal de Waij van Buma/Stemra weten dat bijna een jaar is gewerkt aan het systeem, dat onderscheid maakt tussen maar liefst vijftien verschillende vormen van muziekgebruik op internet. Daarbij kijkt de organisatie zowel naar de gebruikte techniek, zoals streaming of download, als naar het karakter van de website.

Deze week verstuurde Buma/Stemra al honderden facturen aan websites die achtergrondmuziek gebruiken. De sites zijn opgespoord door een speciaal voor dat doel ontwikkelde zoekmachine.

Embedden

De meest omstreden kwestie is de vraag of websites ook moeten betalen als ze muziek of video 'embedden', bijvoorbeeld in de vorm van een videoclip van YouTube. Buma/Stemra sluit weliswaar licentieovereenkomsten met dergelijke sites, maar ook wie de filmpjes inbed op zijn eigen site kan als 'secundaire openbaarmaker' een rekening verwachten.

Volgens De Waij geldt dat overigens niet voor particuliere webloggers, maar alleen voor Nederlandse sites die 'bedrijfsmatig van aard zijn', zo zegt hij tegen Webwereld.