AMSTERDAM - De 22-jarige Matti Juhani Saari, die dinsdagochtend tien leerlingen doodde op een school in het Finse Kauhajoki, heeft enkele dagen voor zijn daad diverse filmpjes op Youtube geplaatst, waarin te zien is hoe hij schietoefeningen houdt.

De beelden zijn geupload door een gebruiker die zichzelf 'Wumpscut86' noemt. Zijn profiel en zijn filmpjes zijn inmiddels van de videosite verwijderd, maar een filmpje waarin een man op een schietbaan een Walther P22 afvuurt, is in bezit van de redactie.

De Finse politie heeft inmiddels bevestigd dat op de beelden inderdaad de schutter te zien is. Bij de schietpartij kwamen tien scholieren om het leven. De dader bracht ook zichzelf een schotwond toe, waaraan hij later overleed.

Naar aanleiding van de filmpjes zou de politie maandag nog een gesprek met de man hebben gehad. Zijn wapenvergunning werd echter niet ingetrokken.

Op Youtube waren dinsdagmiddag nog wel twee filmpjes te vinden van ene 'mydadhitsmymom', waarin dezelfde jongeman met een pistool schiet. In de eerste video schiet hij vier keer, heft hij zijn hand bij wijze van afscheidsgroet, en zegt 'goodbye'. In de andere waarschuwt hij de kijker 'You will die next', en schiet driemaal vlak naast de camera op de grond.

Youtube heeft dinsdag de filmpjes verwijderd.

,,Onze gedachten gaan uit naar de families die geliefden hebben verloren in deze tragedie'', aldus een woordvoerder van YouTube in Parijs. Voor de videowebsite geldt een beleid van zero tolerance voor dreigementen en het aanzetten tot geweld, aldus de zegsman.

Op Youtube beweert 'mydadhitsmymom' de dader te zijn van de schietpartij, waarbij volgens eerste mededelingen van de Finse autoriteiten 'veel doden' zijn gevallen. Toch lijkt dat zeer onwaarschijnlijk: volgens zijn profiel heeft hij na de moordpartij nog meermalen ingelogd op de videosite.

Elders op internet waren dinsdagmiddag meer video's te zien waarin de jongen met zijn pistool oefent.

Testament

In 2007 schoot een Finse scholier acht leerlingen dood op een school in Tuusula en pleegde daarna zelfmoord. De jongen had zijn daad uitgebreid aangekondigd op internet, met onder meer filmpjes op Youtube en een pakketje Wordbestanden waarin hij zijn daden toelichtte.