AMSTERDAM - Een pesterijtje van GeenStijl heeft een website op de knieën gedwongen waar webloggers konden controleren of hun bezoekers 'reaguurders' van het populaire shocklog zijn.

GeenCommentaar maakte eerder vrijdag bekend een site te hebben ingericht waar internetters kunnen nagaan of een bepaalde internetverbinding wordt gebruikt door een 'reaguurder' van GeenStijl. Zo wordt het gemakkelijker de GeenStijl-fans van andere webfora te weren.

De site wordt gevoed door een database met zogenoemde ip-adressen, die het blog verzamelde nadat GeenStijl vorige week een oproep deed om een petitie van GeenCommentaar massaal te vervuilen met valse ondertekeningen.

In een reactie tegenover Webwereld liet hoofdredacteur Dominique Weesie van GeenStijl eerder op vrijdag nog weten niet van de actie van GeenCommentaar onder de indruk te zijn: "Boeien", was zijn commentaar. Ook zijn site besteedde geen aandacht aan de 'GeenStijl-checker'.

Javascript

Even later bleek echter dat de site van GeenStijl inmiddels was voorzien van javascriptcode die het tooltje van GeenCommentaar bestookte met valse ip-adressen, iedere keer als iemand GeenStijl bezocht.

Dominique Weesie erkent in een reactie dat het ging om "een pesterijtje", dat overigens inmiddels is beëindigd. Hij zegt dat het script alleen de 'GeenStijl-checker' aanviel, en het blog van GeenCommentaar ongemoeid liet. "Dat draait op een andere server."

Stappen

Dat het blog ook onbereikbaar was, heeft andere oorzaken, erkent Joost Berculo van GeenCommentaar, al wijt hij het wel deels aan de toeloop van GeenStijl-bezoekers.

Berculo overweegt niettemin stappen tegen GeenStijl, omdat op de aangevallen server ook websites van klanten draaien, die door de pesterijen onbereikbaar waren.