AMSTERDAM - Leden van de hackersgroep 'Anonymous' hebben naar eigen zeggen ingebroken in de privémail van Sarah Palin, de Republikeinse kandidate voor het vicepresidentschap bij de Amerikaanse verkiezingen van 4 november.

De hackers, die eerder bekend werden door hun strijd met de Scientologysekte, hebben berichten uit de Yahoo-account van Palin gepubliceerd op Wikileaks, een website die uitgelekte gevoelige informatie verspreidt. De site was donderdagochtend moeilijk bereikbaar, vermoedelijk door de grote toeloop van belangstellenden.

De kraak kan politieke gevolgen krijgen. Tegen Palin, gouverneur van de staat Alaska, loopt al enige tijd een onderzoek wegens vermeend machtsmisbruik. Ze zou een hoge politiefunctionaris de laan hebben uitgestuurd, nadat die had geweigerd om de ex-man van haar zuster te ontslaan.

Trooper-gate

Vanwege de affaire, die in Amerikaans politiek lingo 'Trooper-gate' is gedoopt, hebben onderzoekers inzage gevraagd in e-mails van Palin, waarvan volgens plaatselijke wetgeving openbaarmaking kan worden afgedwongen. Palin zou veel gevoelige correspondentie echter niet via haar officiële werkadres hebben afgewikkeld, maar via gratis webmaildiensten als Yahoo en via haar Blackberry. Zo zou ze openbaarmaking van de mailtjes willen voorkomen.