AMSTERDAM - Toysrus.com, de internetwinkel van speelgoedketen Toy'R'us betaalt 50.000 dollar (€ 56.053,20) boete voor het doorverkopen van bepaalde klantgegevens.

Het bedrijf werd een jaar geleden aan een onderzoek door de autoriteiten van New Jersey onderworpen toen bleek dat Toysrus.com persoonlijke gegevens van klanten doorspeelde naar het Californische bedrijf CoreMetrics die betaalt voor dat soort klanteninformatie.

Hoewel het speelgoedbedrijf zich van kwaad bewust is, zal het in de toekomst de privacyrichtlijnen duidelijker aan de klanten presenteren, beloofde een woordvoerder van Toysrus.com.

"Het gebruik van cookies - kleine tekstbestandjes die op de computer van de bezoeker worden opgeslagen- is onfatsoenlijk als de bezoeker van een site daar niets van weet", zo oordeelde de rechter in New Jersey."Toysrus.com moet de bezoeker laten weten als er van informatie op hun harde schijf wordt opgeslagen."

Ook Toysmart.com wacht een dergelijke rechtszaak voor het verkopen van een lijst met gegevens van 250.000 klanten aan derden.

/NETAmazon biedt klantgegevens te koop aan