DEN HAAG - In de miljoenennota is onvoldoende aandacht voor de rol van ICT als motor achter innovatie en diensten. Dat vinden ICT-platform EPN en brancheorganisatie ICT Office.

Voor het behoud van de internationale concurrentiepositie van Nederland is innovatie in de dienstensector nodig, aldus EPN.

Volgens het platform kunnen door het gebruik van ICT-toepassingen de kosten van communicatie, dienstverlening en bedrijfsvoering worden verlaagd.

Arbeidsmarkt

ICT Office, een brancheorganisatie van onder meer it-, telecom- en internetbedrijven, meent dat de miljoenennota ten onrechte de indruk wekt dat ict zorgt voor verdwijning van banen naar het buitenland. Volgens de vereniging verdwijnen weliswaar eenvoudige banen over de grens, maar maken die plaats voor hoogwaardig werk, dat zorgt voor meer economische groei.

ICT Office waarschuwt dat er juist een groot tekort ontstaat op de arbeidsmarkt voor ict'ers. In 2012 zou dat kunnen oplopen tot 12 duizend onvervulde vacatures.

Onderzoek

De vereniging is wel blij dat het kabinet 500 miljoen euro vrijmaakt om onderzoek op het gebied van informatietechnologie te financieren. Volgens ICT Office blijft de publieke financiering van dergelijk onderzoek in Nederland in vergelijking tot andere Europese landen sterk achter bij de private investeringen is zulke projecten.