AMSTERDAM - Startpagina heeft per direct twee dochterpagina's stopgezet omdat de beheerders hadden gerommeld met hun dochterpagina. Op die manier probeerden ze de zoekresultaten van de ilse zoekmachine te beïnvloeden.

De beheerders van de dochterpagina’s bleken te werken voor het Arnhemse bedrijf OnetoMarket

De twee beheerders van 0486.pagina.nl en natuurrampen.pagina.nl hebben hun dochterpagina’s enkele maanden geleden opgezet. Zij hadden een 'onzichtbare' vierde kolom aan de pagina toegevoegd naast de drie bestaande kolommen.

In deze vierde kolom stonden namen van de klanten van OnetoMarket waardoor zij bij zoekopdrachten in de zoekmachine van ilse hoog bovenaan verschenen. Inmiddels zijn de andere 2200 startpagina's ook onderzocht op dergelijke praktijken, maar bij geen van hen werd een 'vierde kolom' aangetroffen.

Een proef

CEO Jac van Ommen van Onetomarket ontkent niet dat het op beide pagina's een 'onzichtbare rubriek' heeft opgenomen, maar wil niets weten van het spammen van de zoekresultaten. Volgens Van Ommen betrof het "een proef" die is uitgevoerd "in samenwerking met de eigenaren" van de dochterpagina's.

"Er is gekozen voor een onzichtbare rubriek om te voorkomen dat de bezoekers van de pagina's niet relevante links te zien kregen." De resultaten van deze manier van werken zijn "dusdanig positief uitgepakt dat dit bij veel opdrachtgevers heeft geleid tot verbeterde resultaten", aldus Onetomarket.

De huidige spam-discussie is wat opgeblazen, vindt Van Ommen. "We hebben slechts korte tijd deze proef gedaan en waren er al mee gestopt", zo zegt hij tegen Emerce. Het is volgens hem onderdeel van "het kat-en-muis spel" dat marketingbureaus zullen blijven spelen met zoekmachines.

De zoekmachine van ilse maakt sinds oktober gebruik van een techniek, waarbij de 450.000 links op alle 2215 dochterpagina’s van Startpagina een bevoordeelde positie krijgen in de zoekresultaten.

/NETilse zoekt vooral via eigen dochterpagina's