NEDERHORST DEN BERG - Consumenten moeten de omstreden inktpatronen van printerfabrikant Epson juist wel kopen, zegt internet-postorderbedrijf Digital Revolution. Met speciale software die de patronen 'kraakt' kan meer geprint worden dan de printer aangeeft.

Met deze software haakt het internetbedrijf in op de ruzie tussen Epson en de Consumentenbond. De bond zei begin deze week dat mensen de printers van Epson niet moeten kopen. De inktpatronen zouden na een bepaald aantal afdrukken op slot worden gezet, terwijl zij nog lang niet leeg zijn. "Epson wil mensen geld uit de zakken kloppen doordat ze vaker inkt moeten kopen", zei de bond.

Epson reageerde woedend en overweegt juridische stappen omdat de Consumentenbond zich op "feitelijke onjuistheden" baseert. Met de gratis software van Digital Revolution wordt de teller van de printer weer op nul gezet, zodat er nog meer kan worden afgedrukt. Momenteel is de software geschikt voor de meest gangbare modellen printers van Epson.

Sinds vrijdagmiddag is de software te downloaden van de internetpagina van Digital Revolution. "Binnen enkele uren hebben al honderden mensen daar gebruik van gemaakt", aldus directeur G. Kreuning.

In een reactie zegt de Consumentenbond dat het een slechte zaak is dat mensen "via foefjes aan de inkt moeten komen, waar ze zelf voor hebben betaald". Epson was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.