AMSTERDAM - Een oud bericht op internet over vliegmaatschappij United Airlines veroorzaakte maandag een sterke koersval van het bedrijf. Volgens deskundigen opent het incident mogelijkheden voor grootschalig misbruik.

Volgens het nieuwsbericht uit 2002 stond United Airlines op het punt om faillissement aan te vragen. Door nog onbekende oorzaak verscheen het artikel op 's nachts op de pagina van een regionale krant, waarna het door zoekmachine Google werd opgepikt.

Het nieuws werd daarna door verschillende andere media overgenomen, waarna het aandeel United Airlines in korte tijd driekwart van zijn waarde verloor.

Kettingreactie

Volgens deskundigen zouden criminelen dezelfde kettingreactie bewust in gang kunnen zetten. Voor handelaren met voorkennis kan zo'n extreme koersval heel veel geld opleveren, bijvoorbeeld door 'short te gaan', een normaliter riskante beursstrategie waarbij beleggers speculeren op een waardedaling.

Grote gevolgen

Analist Danny McPherson waarschuwt dat een aanvaller "gemakkelijk gericht een paar bedrijven kan aanvallen - niet via overheden of financiële instellingen, maar via de media." Dat zou grote financiële gevolgen kunnen hebben.