UTRECHT - Online edities van dagbladen worden steeds belangrijker voor uitgevers. In het eerste kwartaal van 2008 bezochten 5,9 miljoen mensen per maand de gezamenlijke krantensites.

Dit is een stijging van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is de constatering van onderzoeksbureau Atos consulting. Uitgevers van online edities van dagbladen kunnen het bezoek aan hun website een forse impuls geven door te investeren in gebruiksgemak. Daar wordt nogal over geklaagd.

Een goede reputatie van de papieren krant resulteert dan ook niet per definitie in hogere bezoekersaantallen van de elektronische editie, zo blijkt uit een onderzoek onder 500 nieuwsconsumenten.

Interesses

Mannen klikken veel buitenlands, financieel en sportnieuws aan, vrouwen vaker weer en verkeer, familieberichten en shownieuws. Mannen en vrouwen zijn in dezelfde mate geïnteresseerd in binnenlands en regionaal nieuws.

Lager opgeleide bezoekers hebben meer interesse in entertainment en ontwikkelingen die zich in hun directe leefomgeving afspelen dan hoger opgeleiden. Jongeren zijn gek op onder meer polls en discussiefora.