LONDEN - De wereldwijde verkoop van illegale cd's is meer dan verdubbeld in de afgelopen drie jaar. Momenteel is een op de drie gekochte cd's niet legaal. Dat komt neer op meer dan een miljard verkochte cd's in 2002. In China is zelfs meer dan 90 procent van de cd's illegaal.

De totale omzet van cd's en cassettes in de 'piratenindustrie' was vorig jaar rond de 4,6 miljard dollar. Dat is een stijging van procent ten opzichte van 2001, zo heeft muziekbrancheorganisatie IFPI donderdag bekendgemaakt. In deze cijfers zijn alleen de georganiseerde illegale cd-perserijen meegenomen en niet de mensen die thuis cd's branden of muziek van internet halen en dat op cd zetten. In de wereldwijde legale cd-markt wordt per jaar ongeveer miljard dollar omgezet.

Meer samenwerking met nationale overheden is nodig bij het "gevecht tegen cd-piraten", zegt IFPI-directeur J. Berman. "Betere wetten en dwingende regels moeten de muziek beschermen. De criminelen behoren zwaardere straffen te krijgen", stelt Berman.

De brancheorganisatie IFPI heeft een top-10 gemaakt van de grootste 'piratenlanden'. Daarin staan behalve China onder meer Brazilië, Mexico, Polen en Spanje.