AMSTERDAM - Het De Mirandabad in Amsterdam krijgt deze zomer een digitale badmeester.De digitale badmeester zou drenkelingen en zwemmers in nood signaleren die door een echte badmeester nog niet zijn waargenomen. Dat meldde het Parool donderdag.

Camera's en sensoren moeten alarm slaan als zwemmers twintig seconden of langer niet hebben bewogen. De badmeester krijgt een kastje dat lawaai maakt als de computer onraad ruikt. Het geeft hem ook de coördinaten door van de zwemmer in nood, zodat hij die niet hoeft te zoeken.De apparatuur moet zo afgesteld worden dat het niet alarm slaat bij ronddobberende zwemmersattributen of speeltuig dat naar de bodem zakt.

Ondanks de permanente aanwezigheid van badmeesters gebeuren in zwembaden nog altijd geregeld ongelukken die te laat door de toezichthouders worden opgemerkt. Gemiddeld verdrinken per jaar zeven kinderen in de ruim zevenhonderd Nederlandse zwembaden en worden tachtig zwemmers van de verdrinkingsdood gered.Het hele project gaat ongeveer twee ton kosten.

Als de computer een succes is, wordt het systeem waarschijnlijk ook in andere zwembaden in de hoofdstad geïnstalleerd.Het Mirandabad is niet het eerste bad met een digitale badmeester, in Apeldoorn is eerder al experiment gestart.