DEN HAAG - Ondanks energiezuiniger beeldschermen, is van energiebesparing niets te merken bij tien desktop-pc's die door de Consumentenbond zijn onderzocht.

De modellen van dit jaar blijken zelfs meer stroom te gebruiken dan die van vorig jaar: een stijging van 192 naar 200 kWh per jaar. Volgens de Consumentenbond blijken vooral de Q-motion en de Headstart echte stroomvreters. Zij gebruiken circa tweederde meer stroom dan de pc van MyCom.

De Consumentenbond waarschuwt dat pc's ook veel stroom gebruiken als ze niet in gebruik zijn, maar wel aan staan: "Zeer verontrustend is dat alle systemen ook in softwarematig uitgeschakelde toestand vaak nog tussen de 15 en 20 watt gebruiken!". Pc's laten aanstaan kost 15 tot 26 euro per jaar, schrijven de onderzoekers donderdag in het tijdschrift 'de digitale consument' van de Consumentenbond.

Stofzuiger

De bond onderzocht tien desktop-pc's van rond de 1000 euro. Enkele geteste machines bleken niet bepaald stil. Vooral de ventilator van de MyCom blijkt lawaaiig: "In de hoogste stand kan hij zelfs de vergelijking aan met een stofzuiger!".

De onderzoekers stuitten bij het installeren van de pc's op merkwaardige gebreken en tekortkomingen, zo schrijven ze. De MyCom had een dvd-speler die alleen was ingesteld op in Amerika verkochte films. Die instelling was niet meer te wijzigen. De Q-motion heeft twee aansluitingen voor een monitor, maar daar werkt er maar een van. Bovendien had de Packard Bell te korte speakerkabels: de computerkast kan daardoor niet onder de tafel.

Bij alle kritiek deelt de Consumentenbond ook een compliment uit. Een pluim gaat naar HP, die aan de bovenkant van de computerkast een opbergruimte voor tien cd's heeft gemaakt. Bovendien heeft de kast een uitsparing om bijvoorbeeld een digitale camera te kunnen plaatsen.

In het algemeen vindt de Consumentenbond dat voor een bedrag van ongeveer 1100 euro een "prima draaiend en compleet systeem met platte monitor te koop is".