AMSTERDAM - De eerste afleveringen van het nieuwe seizoen van de populaire tv-serie Prison Break zijn massaal gedownload via Bittorrent, terwijl ze gratis te zien zijn op de site van tv-station Fox.

Dat constateert Ars Technica op basis van cijfers van Torrentfreak. De eerste aflevering was 24 uur na de uitzending al een miljoen keer gedownload via het bestandsuitwisselingssysteem Bittorrent.

Volgens Ars Technica kiezen internetters zelfs bij gratis legaal aanbod nog voor de Bittorrentversies, omdat die handiger zouden zijn. Ze hebben op de legale streams voor dat gebruikers niet online hoeven te zijn om de afleveringen te bekijken, en niet gehinderd kunnen worden door haperende verbindingen.

Overigens is het ook goed mogelijk dat vooral buitenlandse internetters verantwoordelijk zijn voor de vele downloads via Bittorrent. De streams op de website van Fox zijn alleen te bekijken vanaf een Amerikaanse internetverbinding.

Radiohead

Het is niet voor het eerst dat internetters massaal de voorkeur geven aan bestandsuitwisselingsnetwerken terwijl een legaal gratis alternatief voorhanden is. De Britse band Radiohead bood in 2007 zijn nieuwe album In Rainbows op internet ter download aan tegen een door de koper vast te stellen prijs, of zelfs gratis.

Gewoonte

Toch werd het album alleen al op de releasedag ongeveer 240 duizend keer gedownload via Bittorrent. Marktonderzoeker Eric Garland meende dat veel internetters het album 'uit gewoonte' van een bestandsuitwisselingsnetwerk plukten, of geen zin hadden om hun persoonlijke gegevens op de website van Radiohead achter te laten.

Ook zouden sommige gebruikers menen dat het niet meer uitmaakt waar ze de plaat vandaan haalden, als die toch gratis was.