AMSTERDAM - Slachtoffers van Nigeriaanse e-mailoplichters kunnen een schadevergoeding tegemoet zien van twee miljoen dollar. Dat beweren de oplichters althans zelf in een nieuw spambericht.

Bij de '419-fraude', zo genoemd naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de praktijk verbiedt, wordt het slachtoffer een grote som geld in het vooruitzicht gesteld, bijvoorbeeld een grote erfenis of de hoofdprijs in een loterij.

Om het geld te ontvangen, moet het slachtoffer wel eerst allerlei 'administratiekosten' betalen. Het beloofde klatergoud blijft echter uit. De fraude, die vooral populair is bij oplichtingsbendes uit West-Afrika, maakt jaarlijks vele slachtoffers, die soms vele duizenden euro's verliezen.

Schadevergoeding

In de nieuwste variant van de oplichtingsmail wordt de ontvanger een schadevergoeding beloofd van twee miljoen dollar, die zou worden verstrekt aan slachtoffers van de fraude. In de e-mail verwijzen de afzenders zelfs naar websites waarop tegen de 419-oplichters wordt gewaarschuwd.

Uiteraard gaat het ook hier in werkelijkheid om een poging tot oplichting. Beveiligingsbedrijf Sophos waarschuwt ontvangers om niet op de e-mail te reageren.