PADOVA - De 26-jarige Jelle Kok uit Amsterdam is woensdag in het Italiaanse Padova wereldkampioen computervoetbal geworden tijdens de WK Simulation Soccer. Hij was eerder al twee keer Europees kampioen, maar heeft nu voor het eerst de RoboCup in de wacht gesleept.

Kok, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, moest het opnemen tegen 46 teams die alle een bestaand voetbalspelprogramma hadden gebruikt om een elftal te maken. Wat de deelnemers moesten doen was het gedrag van de voetbalspelers in het computerspel zo beïnvloeden dat zij zouden winnen.

Gedrag van de spelers

De deelnemers moesten soms nog lange tijd voor de wedstrijden aan het gedrag van de spelers sleutelen. "Aanvankelijk bleken mijn verdedigers in de aanval wel goed, maar niet in de verdediging zelf. Om dat te verbeteren heb ik mijn nachtrust opgeofferd. Maar goed, het heeft ook wel wat opgeleverd", aldus Kok.

De teams waartegen hij speelde, kwamen uit onder meer Iran, de VS, Portugal, China en Japan. Kok was de enige die in zijn eentje een voetbalteam had samengesteld. Alle andere deelnemers hadden met groepen aan hun team gesleuteld. De waardering van het publiek voor zijn werk was dan ook groot. Na de finale kreeg hij een staande ovatie.