REDMOND - De Amerikaanse softwareproducent Microsoft stopt met het verstrekken van opties aan zijn personeel. Werknemers kunnen vanaf september aandelen verwerven in plaats van opties, afhankelijk van de eigen prestaties en de tevredenheid bij klanten. Dit is een "intelligentere" beloningswijze, motiveert het concern uit Redmond/Seattle de stap.

Microsoft zegt een van de eerste ondernemingen te zijn die het personeel direct eigenaar maakt van de onderneming. Tot dusver ontvangen de meer dan zeshonderd managers nog opties die hen het recht geven om aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen. Vele managers zijn in het verleden miljonair geworden door het als genereus bekendstaande optieprogramma.

Boekhoudschandalen

Microsoft geeft met het nieuwe beleid een krachtig signaal omdat het een van de pioniers was op het gebied van optieverstrekking. Over opties is nu veel te doen door de boekhoudschandalen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Door de opties ontstond bij leidinggevenden de verleiding om de werkelijke prestaties onder de pet te houden om te kunnen blijven profiteren van een stijgende aandelenkoers.

Bovendien namen veel bedrijven optieprogramma's niet op als kosten in de boekhouding, iets waar nu verandering in komt. Microsoft gaat vanaf volgend jaar alle compensatieprogramma's, ook de opties uit het verleden, als kosten verwerken.

Gates

De topbestuurders Bill Gates, die Microsoft in 1975 oprichtte en inmiddels de rijkste zakenman ter wereld is, en Steve Ballmer gaan niet profiteren van het nieuwe plan. Zij hebben in het verleden ook nooit opties ontvangen. Gates en Ballmer zijn wel nog steeds grote aandeelhouders van hun concern.

Microsoft gaat ook iets doen aan de problemen van werknemers die opgescheept zitten met opties die momenteel niets meer waard zijn omdat de aandelenkoers van Microsoft de afgelopen jaren is gedaald. Het concern wil deze werknemers de mogelijkheid geven de opties door te verkopen aan financiële instellingen, zodat ze er tenminste nog iets voor ontvangen.