AMSTERDAM - "Deze toepassing lijkt ons van beperkt nut voor iPhonegebruikers." Met die toelichting heeft Apple geweigerd het programma'tje 'Pull My Finger' in de App Store op te nemen.

'Pull My Finger' bood gebruikers een iPhoneversie van een met name onder Amerikaanse pubers populaire grap. De grappenmaker vraagt zijn slachtoffer om aan zijn vinger te trekken, en laat dan een wind. Via de iPhonetoepassing konden gebruikers op het aanraakscherm aan een vinger trekken, waarna het toestel onfrisse geluiden maakt.

'Beperkt nut'

De ontwikkelaar legde zijn programma ter goedkeuring voor aan Apple, dat alle software in de softwarewinkel voor de iPhone, de zogenoemde App Store, vooraf moet beoordelen. Het bedrijf zag de humor er kennelijk niet van in. "We hebben uw toepassing beoordeeld, en vastgesteld dat die van beperkt nut is voor iPhonegebruikers," citeert Macrumors de afwijzingsmail. "Uw programma wordt niet opgenomen in de App Store."

Willekeur

De weigering leidt her en der op internet tot protesten. Veel ontwikkelaars van iPhone-software zijn ontevreden over het strenge toezicht dat Apple houdt op de applicaties in de App Store. Ze vrezen voor willekeur, en zien die angst door de afwijzing van de windensoftware bevestigd worden. Critici wijzen er op dat de App Store veel meer nutteloze programma's aanbiedt.

Een van de populairste 'Apps' is op het moment bijvoorbeeld Koi Pond, een programma'tje dat een vijver met koi-karpers op het scherm toont.