AMSTERDAM - Met een forse prijsverlaging van zijn spelcomputer Xbox 360 hoopt Microsoft marktaandeel te veroveren op concurrent Sony, fabrikant van de Playstation 3. Europa profiteert voorlopig echter niet mee.

In de Verenigde Staten verlaagt het bedrijf de adviesprijs van het goedkoopste model, de Xbox 360 Arcade, met 80 dollar naar 199,99 dollar. Daarmee is de console goedkoper dan Nintendo's Wii, die 249 dollar kost.

De twee andere modellen worden 50 dollar goedkoper: de 'gewone' Xbox 360 gaat daarmee 299,99 dollar kosten, en de Xbox 360 Elite 399,99.

Japan

Eerder deze week werd bekend dat Microsoft ook in de belangrijke Japanse consolemarkt onder de prijs van de Wii duikt. Daar gaat de Arcade 19.800 yen kosten, tegen 25.000 yen voor Nintendo's paradepaardje.

Volgens Microsoft wordt 75 procent van de consoles verkocht als de prijs onder de 200 dollar zakt. Het bedrijf verwacht daarom dat miljoenen potentiële klanten hun kans schoon zullen zien.

Sony

Toch opent Microsoft met de prijsverlagingen vooral de aanval op Sony. Van de verschillende Xbox 360-modellen werden in de VS in juli iets meer van 200 duizend exemplaren verkocht, tegen 225 duizend voor Sony's Playstation 3. Nintendo's Wii lijkt met een maandverkoop van ruim 550 duizend stuks voorlopig niet te achterhalen.

Wel kampt Nintendo in de Verenigde Staten nog altijd met bevoorradingsproblemen. Mogelijk kan Microsoft daarvan met de nieuwe prijsstelling gemakkelijker profiteren.

Een woordvoerster laat namens Microsoft Nederland weten dat het bedrijf in Europa op dit moment geen prijsverlagingen plant.