AMSTERDAM - Google past de gebruiksvoorwaarden van webbrowser Chrome aan. De oorspronkelijke tekst wekte de indruk dat het bedrijf alle in de browser getoonde content elders kon publiceren.

Volgens Google was dat een misverstand. In de gewraakte passage staat dat de gebruiker het bedrijf "een eeuwigdurende, onherroepelijke, wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie op het reproduceren, aanpassen, wijzigen, vertalen, publiceren, verspreiden, publiekelijk uitvoeren en weergeven van deze Inhoud" verleent.

Youtube

Die tekst is afkomstig uit andere licenties van het bedrijf, zoals de gebruiksvoorwaarden van videosite Youtube, en heeft betrekking op diensten van Google. In de bepaling geeft de gebruiker Google formeel toestemming om bijvoorbeeld een geupload filmpje op Youtube te tonen.

Over de passage was op internet veel onrust ontstaan. Gebruikers meenden dat Google het volledige doen en laten van Chrome-gebruikers op internet kon publiceren.

Hergebruik

Tegenover Ars Technica laat een woordvoerster weten dat Google gebruiksvoorwaarden bij voorkeur hergebruikt, omdat dat voor de klant overzichtelijker zou zijn. "Dat betekent dat er soms termen in de tekst opduiken, die niet goed bij het product passen." Google is bezig de tekst te wijzigen.