AMSTERDAM - Binnen een dag na zijn verschijning hebben gebruikers tenminste twee veiligheidsproblemen ontdekt in Googles nieuwe webbrowser Chrome.

De eerste bug is een oude bekende: de zogenoemde 'tapijtbom' die eerder opdook in Apples webbrowser Safari. Door het lek kan een webpagina automatisch bestanden van internet downloaden naar het Bureaublad van kwetsbare computers.

Apple dichtte het lek enige tijd geleden. Google heeft zich bij de ontwikkeling van Chrome echter gebaseerd op een oudere versie van Webkit, de technologie achter Safari, waarin de fout nog niet is gerepareerd.

Crash

Opmerkelijker is het tweede lek. Dat kan de hele browser laten vastlopen als de gebruiker zijn cursor over een bepaalde link beweegt. Klikken is niet nodig.

Het lek is opvallend, omdat Google beweert dat Chrome is ontworpen om zulke crashes te voorkomen: iedere webpagina wordt getoond en uitgevoerd in een geïsoleerd deel van het geheugen van de computer.

Dat zou er voor moeten zorgen dat een vastloper alleen de betreffende webpagina treft, zodat andere pagina's en de browser als geheel blijven functioneren.

Crash in Google Chrome