DEN HAAG - Leraren moeten meer gebruik kunnen maken van rechtenvrij lesmateriaal dat zij naar eigen inzicht kunnen aanpassen.

Dat heeft de Onderwijsraad woensdag gezegd over deze zogeheten open leermiddelen. Het gaat onder andere om digitale informatie in tekst en beeld, computerprogramma's voor instructie, games en digitale toetsen.

De Onderwijsraad wil een impuls voor dit lesmateriaal omdat docenten steeds vaker gebruik willen maken van computers in het leslokaal.

Les op maat

Omdat deze lesstof gemakkelijk is aan te passen, kan de leraar beter lessen op maat aanbieden. Dat maakt het beroep van docent bovendien aantrekkelijker, aldus de adviesraad.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is enthousiast over de inzet van meer rechtenvrij lesmateriaal. Zo kan volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) op die manier het onderwijs worden verrijkt terwijl de kosten lager kunnen liggen dan bij de traditionele lesboeken.

Op dit moment gebruikt ongeveer 70 procent van alle leraren op basisscholen en in het middelbaar onderwijs nog helemaal geen digitale leermiddelen. CDA-Tweede Kamerlid Jack Biskop zegt geschrokken te zijn van dat hoge aandeel.