AMSTERDAM - De Britse meesterhacker Gary McKinnon heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen gevraagd om er voor te zorgen dat hij na zijn proces in de VS kan terugkeren naar Groot-Brittannië.

Dat meldt de BBC. McKinnon wordt verdacht van grootschalige computerinbraak, onder meer in vele tientallen systemen van het Pentagon en de NASA, kort na de aanslagen van 11 september 2001.

Gearresteerd

De 42-jarige hacker werd in 2002 gearresteerd, en heeft jaren geprocedeerd tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij vreest daar op grond van de strenge antiterreurwetgeving een levenslange gevangenisstraf te zullen krijgen.

Hij verloor in augustus een hoger beroep tegen zijn uitlevering bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

UFO's

McKinnon heeft de inbraak toegegeven, maar ontkent kwade bedoelingen te hebben gehad. Naar eigen zeggen was hij op zoek naar informatie over UFO's. Hij zou echter voor vele tonnen schade hebben aangericht, onder andere door bestanden te wissen en computers onklaar te maken.

Nederland

Zijn advocate heeft de Britse regering gevraagd er bij de Amerikanen op aan te dringen dat McKinnon na zijn berechting kan terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, om zijn straf in een Britse cel uit te zitten.

Ze wijst er op dat ook Nederland en Israël die voorwaarde stellen bij uitlevering van onderdanen aan de Verenigde Staten. In Nederland wordt de veroordeling dan omgezet naar een Nederlandse strafmaat.