AMSTERDAM - Politieke waarnemers hadden de benoemingen van Joseph Biden en Sarah Palin als kandidaat-vicepresident van respectievelijk Barack Obama en John McCain kunnen zien aankomen, als ze Wikipedia in de gaten hadden gehouden.

Volgens Cyveillance, een bedrijf dat zich bezighoudt met netwerkbeveiliging, was het op de Wikipediapagina's over beide kandidaten opmerkelijk druk in de uren voordat hun nominatie werd bekendgemaakt, zo meldt de Washington Post.

Actieve gebruikers van de internetencyclopedie voegden veel details toe aan het artikel over Sarah Palin, een van de minst bekende kandidaten voor het vicepresidentschap. Haar pagina werd opvallend veel meer bewerkt dan die van andere potentiële 'running mates'.

Overlap

Opvallend was bovendien dat veel gebruikers die actief waren in het artikel over Palin, ook de pagina over McCain bewerkten. Ze voegden voetnoten toe en corrigeerden feitelijke onjuistheden. De auteurs van het artikel over Tim Pawlenty, een andere kandidaat, hielden zich veel minder met McCain bezig.

Biden

Bij de Democraten deed zich hetzelfde verschijsel voor. De pagina over Joseph Biden werd in de aanloop naar de bekendmaking van diens kandidatuur aanzienlijk vaker bewerkt dan die over tegenkandidaat Tim Kaine. Ook was bij Biden de overlap met auteurs van het artikel over Obama veel groter.

Dat suggereert dat de artikelen over Biden en Palin voor de officiële bekendmaking van hun benoemingen zijn aangepast door campagnemedewerkers, die al van de namen van de vicepresidentskandidaten op de hoogte waren.